onsdag 20 maj 2020

Det tar liksom aldrig slut....


Det pratas i massmedia om katastrofen på våra äldreboenden. Coronan sveper just nu runt och tar de gamla och svaga. De som vi tydlige skulle värna i den här pandemin.

Nu är vi uppe i nästan 4000 döda och det fylls på.
Tidningarnas familjesidor är fulla av dödsannonser.

Man pratar hygien. Hur dåliga vi är på att hålla hygienen. Ska vi undersköterskor ha hand om det också? Vi tar ju den basala hygienen nära den boende.
Men när det kommer till städning av de allmänna utrymmena så kommer en städfirma. Som tar fram en liten sprayflaska och sprayar på moppen för att sen gnida runt på golvet.
En gång i veckan.
När vi dagligen kan ha boende som spiller, det rinner kiss från nån kateter, nån vi inte hunnit på har bajs på händerna, en annan spottar ideligen.
Vi är många som inte är utbildade inom städ, utan inom omsorg och sjukvård.

Jag tror inte hygienen är största boven utan det är vi i personalen. Många kan ha smitta utan symptom. Vi vill ha tester för alla på jobbet. Vi vet att vikarier går runt, på olika boenden, på olika avdelningar. Sen blossar smittan upp. Helt i oförstånd.

Tidigt innan regeringen fick fart så togs ett beslut i kommunen om att stänga boendet för besök. Alltså minimera mänskliga kontakter. Då borde vikarier knutits till varje enhet och inte fått springa runt som duracellkaniner.
Än idag trots att månader gått sen viruset kom så får vi nya direktiv, nya regler att följa.
Sverige hade ingen som helst handlingsberedskap.

Tyvärr tror jag att många till kommer att drabbas, liksom jag tror på att endel har nån inbyggd motståndskraft och kommer att klara sej finemang.
Hur kan man annars förklara att en dör medans bordsgrannen på äldreboendet kvittrar vidare, trots att man delat både bestick och glas emellanåt?

Regeringen öser ut penningar i en aldrig sinande ström. Ur nån kassakista de funnit . Men när vi uskor velat ha högre lön har Sverige befunnit sej i kris. Då fanns det inga kronor.
Nu är det oss ni applåderar åt, nu är det vi som bär landet.

Och stadsministern flaggar för möjliga skattehöjningar....
Ja, det är väl klart, jobba livet ur oss och sen betala kalaset också, tack.

Tror aldrig att Sverige blir sej likt efter detta.
Äldrevården kommer att bli än sämre, vi kommer inte att sätta in medicinsk resurs till de gamla. Inga insatser om en äldre slutar äta exempelvis.
Kanske vissa diagnoser, är man över 65 och får cancer kanske behandlingen inte är kostnadseffektiv och inte sätts in. Landet och sjukvården kommer inte att ha råd.
Likaså kommer man att införa restriktioner i vård hos för tidigt födda barn.
Allt av ekonomiska skäl.
En skräckbild. Jag tror blir verklighet.

Så här blir det när vi tar makten över jorden i våra egna händer och missbrukar det jorden ger och lever över våra tillgångar.
Det är alltid så att blir det för mycket befolkning slår en pandemi/ epidemi till och rensar upp.
De som går förs är de redan sjuka och svaga.
Så är det även i naturen bland de vilda djuren.

Men vi kommer inte att lära oss nåt av detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Födelsedag!

Idag fyller den här mannen år. Världens bästa Alfred, barnbarn nummer 3. Det är enormt upplivande att vara mormor till en sån här juvel.  Så...