fredag 25 november 2022

Lyxfällan.

 Det är höga priser på bensin, mat och el. Räntorna går upp. Lönerna ökar inte i samma takt. Det blir en ond spiral så man måste se om sitt hus. För nån lyxfälla vill man inte hamna i. Snart är det jul och shoppingen kommer visst att slå rekord detta året ochså. Visserligen kommer vi att köpa färre saker, men de är ju dyrare att handla. därav rekordet. Och som nu Black Friday, en köpfest. 

Kul ändå i år är att det stickade plagget blev årets julklapp. Här kan man hitta massa stickat på loppis om man nu inte väljer att vässa stickorna och producera själv. Nästa år hoppas jag på att trasmattan blir årets klapp 2023, det vore toppen!

Annars, ekonomi är ett tungt kapitel i ens liv. Pengar kommer in, pengar ska ut. Kommer en räkning lägger jag in den till betalning direkt. Och när lönen är inne på kontot så går det per automatik, räkningar dras, autogiron, lån och sparande. Sen det som blir kvar kan jag spendera på bästa sätt. En hög går till buffert för dåliga tider. Resterande blir mat, fika, shopping och annat. Kanske lite garn, eller nån bok jag önskat. 

Loppis är utmärkt då det gäller böcker och material till min verksamhet. Kläder och möbler kan man ochså fynda. 

När jag beskriver min ekonomiska rutin så verkar det som om min pengapåse är av det större slaget. Det är den inte. Jag har ingen hög lön, dessutom jobbar jag inte 100 %. Men genom att planera så funkar det. Planering och överblick och prioritering. Det gäller även som företagare att ha de här som ledord. Jag kan grunna på ett ekonomiskt beslut i veckor innan jag tar tag i det och bestämmer. På företagandet så har jag ju en revisor, en bankman och en skogskvinna som jag kan stöta och blöta mina tankar med. Det funkar för mej superbra och ger ett lugn och en trygghet i vardagen. 

Som nu, det här hemska året som nu snart är slut. Sjukskrivning de lux och mindre pengar i plånboken. Då är det tur att jag planerat och kunnat ha en buffert annars hade jag inte klarat min sommar. 

Alltså, hörrni! Kanske ett tips till nyårslöfte, Ta tag i din ekonomi!

Igår tog jag tag i en del av företaget. Så jag bröt ett samarbete. En faktura betalades inte i tid. Å då kan jag bli lite jävla sur. Två påminnelser blev det ochså. Fortfarande inga pengar. Men när jag sa upp samarbetet så kom pengar omgående. Att det ska vara så svårt? Dessutom hade jag redan förberett inkasso via Kronofogden. Lite hård i nyporna får man vara. 

Jättetråkigt att få ändra lite av företagets idé, men det är bara att ta nya tag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AOdagen

  AOdagen idag och den tillbringades på jobbet. Yrsnö som smälte bort lika fort som den kom. Tack och lov. Annars hade våren varit ännu läng...