onsdag 31 juli 2024

Augusti.

 Å där gick vi in i augusti. Redan nu kan man andas hösttoner på trappen i arla morgonstund. Om man är vaken vill säga. Och visst händer det, i allafall de dagar man gör ett dagpass. 

Lyckades i slutet av juli lura med jobbkollegan på en fikautflykt.



ErikLarsgården i Brovallen strax söder om Avesta. En riktig oas. Hembakat fika, perfekta sittplatser i trädgården och vid sjön. 



Där satt vi och avhandlade livets väsentligheter ett par timmar i tisdags. Gott kaffe och himmelsk mazarin. Ytterst välgörande för själen. Just denna kollegan träffade jag på första gången 2010. Och faktiskt vi klickade direkt. Just därför är det extrakul att hon ville följa med ut på tur.

På ErikLarsgården finns en liten butik. Med lite kläder, pryttlar, inredning... Hittade hjortronsylt. En klar favorit, värm den lite och ringla över isande vaniljglass! En prefekt efterätt.



Jag har tur som får mina hjortron plockade uppe i norr och nerforslade till mej. Sen kokar jag sylt när behovet finns. Priserna ligger i denna klassen då man tittar i butik. Vilken lycka och rikedom för plånboken att man kan göra själv och inte behöva köpa.





Som tomater, nu börjar man kunna plocka några var och varannan dag. Våra pumpabäddar börjar likna snårskog. Dom brer ut sej åt alla håll med sina slingrande lianer. Så otroligt spännande.



måndag 29 juli 2024

En vanlig måndag...

 En helt vanlig måndag kan innehålla så mycket. Det kan börja som en helt vanlig måndag med jobb. Lite grötkokning. Våra boende vaknar, en efter en. Nån ska duscha, man hinner sitta ner medans man ger medicin och småprata lite. Ett samtal på sängkanten om hur natten varit. Lite så är mitt jobb...



Jobbar man på så får man baka, det är sen gammalt. Det är ju det här jag gillar bäst... Hembakat, det blev en rulltårta med äppelmos, en favorit, sen en sockerkaka med choklad och vanilj. Mumsigt eftermiddagsfika.....





Efter jobbet hann jag ut i Alfreds pumpaland. Nu växer det så det knakar! Pumpor verkar det bli i allafall av  vårat lilla experiment. 

Sen bar det ut på tur och shopping. Nåt som inte var planerat alls. Men väldans välkommet. Vi förlustade oss i Västerås några timmar på kvällskvisten Stina och jag.


Denna fantastiska unge som klipper högskolepoäng efter högskolepoäng. Nya kurser väntar till hösten. En ambitionsnivå utav sällan skådad art! Alla mina ungar har ett driv, det är jobb, livsprojekt och annat. Det är så skoj att se hur livet kan bli. Så man får nypa sej i armen av lycka.

Dock gick jag nog segrande ur shoppingrundan igår. Jag har ochså oanade kvaliteér och kompetens.

Tre veckor kvar av heltid. 10 arbetspass på dessa dagar. Nya schemat inne på min rad. Lättnadens suck, till helgen ska det firas med bubbel......

torsdag 25 juli 2024

Oväder.

 




I vävstolen vävs det ljuva ljusblå toner. En riktig sommarmatta. På ett skurgolv, barfota fötter och spetsgardin. Bleka rosa Mårbacka i fönstret.

Kontrasten på jobbet med dessa dova mörka moln som hopar sej i horisonten. Tänkte det skulle bli ett riktigt ovädersutbrott. Men det blåste förbi. 

Min högra hand är svullen och värkande. Tre arbetsdagar med oroliga dementa som tar hårt i mina skovhänder är inte bra. Nu har jag två lediga dagar. På måndag är det tre veckor kvar av heltiden. Bara 11 arbetspass. Nedräkningen fortsätter. 


måndag 22 juli 2024

Granskning..

Nästan så man tror på dolda kameran. Eller Uppdrag granskning. Jag delar ju min blogg på FB. Och där refuseras den, gång på gång och ska granskas. Undras om man tror att jag är sen spion, rent av kriminell, spridare av irrläror.... Eller så har AI fått spatt helt enkelt. Jag begär rättelse av att mina inlägg tas bort. Och inlägget kommer åter. Men tradigt är det... Varje gång.... Mvh Spionen ;)

lördag 20 juli 2024

Avklarad jobbvecka.

 Första veckan efter semestern avklarad. En vecka med både ris och ros. Mycket har funkat under sommaren. Mycket har inte funkat. Det är lite småbränder att släcka här och där. Folk sjukskriver sej 10 minuter innan de ska börja jobba, vikarier är det dåligt med. Bara att bita ihop och göra sitt bästa. Den här sommaren har varit hemsk, med ett långt skov i min artros. Det brukar bli bättre sommartid då det är varmt. Men icke. Och efter första dagen på jobbet hade jag gått så mycket så mina höft och bäckenleder protesterade. Bara att knapra i sej lite Alvedon och smärtan blir uthärdlig. Dock påverkas sömnen så det har varit lite zombievarning. Då gäller det att dubbelkolla allt på jobbet så det inte blir galet med mediciner allar annat.

4 veckor kvar.....

I helgen blev det utflykt med väninnan. Efter många års funderingar kom vi iväg till Lata Pigan utanför Enköping. En retrohimmel! Tyger, prylar , kläder..... I mångder. Och då menar jag mängder! Mina döttrar förfasar sej över mina mängder med textil. Det här var nåt helt annat. Priserna hon har ligger förmodligen helt rätt, med tanke på läget på butiken och närheten till huvudstaden. Här skulle det vara svårt att få ut de pengarna för godbitarna jag har. Men jag har massor av det hon hade i sitt sortiment. Och massa tyger som fanns i butiken har jag strimlat och glatt vävt mattor av. Tygerna var värda en slant... Men otroligt skoj att bläddra runt bland galgarna och hitta mamma, mormor och mostrarna på var och varannan galge. För att inte tala om alla granntanter här hemifrån.

Jag rekommenderar ett besök hos Lata Pigan. Men se till att du har massor med tid. Tid att leta runt om du vill fynda. Bra är ochså att veta VAD du letar efter för det finns som sagt mängder av allt!










Nu laddar jag för ännu en vecka jobb. Har en massa som måste lösas och ordnas inför hösten. Ska ta ett djupt andetag och bita ihop och fixa.....

söndag 14 juli 2024

Minns ni?



Minns ni mitt fiffiga knep med måttbandet och nedräkningen till pensionen? Visst har jag kommit långt i mitt klippande?

Just idag är det precis 7 veckor kvar. 5 veckor till ska jag jobba. Sen väntar två veckor av semester. Å sen, sen övergår mitt liv i en kombo av pension och jobb på 50 % Som jag längtat...... 

Magi.....


 Massa massa med magiska företelser fnns i mitt liv. Härom dagen ett firande av en 15 årsdag. Igår blev det magiskt på vedbacken.  På 5 timmar fick vi till en jättehög av pannved. Sista rycket för i år. Nu finns bara övergrovt kvar, men det ska kapas upp med motorsåg och klyvas.



En jättestor yta som faktiskt är tom! Med det här sista rycket så är veden på säsongen 2025 - 2026 påbörjad och en bra bit på väg.



Kvällen avslutades med utehäng, en flaska bubbel och en magisk solnedgång.

Idag har det åter igen blivit magi. Vår Aspen fyller 2 år och vi har haft kalas. Två år, en ganska kort tid han funnits. Men vad gjorde vi innan det? Nu har jag massa härliga barnbarn. Varje som kommer är jag tacksam över. Varje unge är välkommen. Varje unge finner sin plats... Fast min stackars mamma en gång förfasade sej över mitt försök att befolka världen. Nånstans hade de varit , är de, stolta över oss alla, min kära mamma och pappa.



Här är bild på dagens födelsedagsbarn och hans far. Bland de första bilderna jag fick. En fantastisk bild. Ett magiskt ögonblick i livet...

Tacksamhet.

fredag 12 juli 2024

Som livet är, glädje och sorg.

Idag har jag tackat av en kollega med en flaska bubbel. Hon går på semester nu, sen blir det pension. Fast tiden inte är inne riktigt ännu. Men detta har hon valt. Så tråkigt som det här är med att mista en kunnig  kollega så respekterar jag hennes beslut. Tomt blir det .

Efter avtackningen for jag vidare på kalas. Idag för 15 år sen blev jag mormor för första gången!



En alldeles underbar liten Alice föddes då! Så nu har vi firat henne på eftermiddagen. Ibland undrar jag vart alla dessa 15 år tagit vägen. Själv tycker jag inte att jag åldrats en dag..... Men när man tänker efter har massor hänt på dessa 15 år... Idag fyller även min svärdotter år. Henne firar vi på söndag. Kalasen radar upp sej liksom 










torsdag 11 juli 2024

Sista semesterveckan....

 


Och lika bra är det... Att gå tillbaka och jobba lite. Utgifterna behöver kompenseras med lite inkomster. Idag blev det en ny telefon då den gamla givit upp. Och OJ vilket ställerage att få till det hela. Två timmar i affären för att tömma gamla luren och föra över till den nya. De timmarna spenderade jag på loppisar. Kom på ett projekt här om dagen som ska testas. Naturligtvis dök det upp en bonad....



Färdigobroderad med en älg på, Skogens konung. Ska så småningom bli en kudde.



Sen ett mammaförkläde av härligaste sort. Med underbara färger! Lila, blått och grått, å den lilla fickan för småsaker man plockar med sej när man städar hemmet. Det här är en riktig 70 tals klassiker....


Väl med uthämtad telefon, hemma igen, så har hela sabla eftermiddagen gått åt till att uppdatera och kolla igenom alla appar så allt funkar.... EN HEL EFTERMIDDAG! I vanlig ordning hade jag noll och ingen koll på lösenord eller koder... Detektivarbete på högsta nivå....


Jag hann baka en kaka under tiden, till morgondagens kalas.....

söndag 7 juli 2024

Lycka!


Igår hade jag besök av den här lille mannen. Som tydligen blev överlycklig av att komma till farmor och äta bulle. Han provsmakade saft av fläder och jordgubbar. Som blev urgod! 




Under eftermiddagen påbörjade jag ett projekt av en passande gardin. Ska bli skoj när det blir klart, fick lov att beställa lite material, även om jag har massor i mina gömmor så fattades det ändå till den här skapelsen. 



Idag har jag kommit till skott och väver vidare på den här skönheten. Egentligen hade jag planerat utejobb, men det regnar och skurar och blåser halv storm. Just blåst är påfrestande för mej och min hjärna. Jag får sån fruktansvärd huvudvärk av sånt här väder. Alvedon i all ära, det dämpar, men det hjälper inte fullt ut. Och ingen läkare jag träffat kan förklara varför min skalle reagerar på just blåst. Det är som det är tänker jag. Tur i allafall att jag är hemma och kan ta en vilostund emellanåt. Som nu, skriver några rader här och fyller på med lite fika. Fika är bra! 
 

torsdag 4 juli 2024

Ingen rast och ingen ro.....

 Semester med ro och vila... Nja... nåt lär man ju hitta på, det finns saker att göra hela tiden. Om man vill. Annars kan man hålla sej lugn och ladda inför kommande arbetssäsong. 






Lite tillsyn av pälsbarnbarn har det blivit. Nu är ju inte jag nån kattmänniska men lite mat, städa låda, och lite mys får man ställa upp med. 




En omgång tekakor fick jag till ... tur det regnar emellanåt... Men när det klarnar upp, då väntar utejobb.





Tanka upp och dra igång röjsågen för att röja gräs där det inte går att klippa. Köpte ju ny röjsåg förra året. Valde även denna gången en Husqvarna. Inte värstingmodellen. Men den har alla funktioner som jag behöver. Gräsklinga och röjklinga, en hyggligt stark motor, låg vikt och easystart. Selen däremot är rena fiaskot för mina dåliga axlar och min taskiga nacke. Har selen kvar efter förra sågen och den är ergonomiskt bättre så det är en faslig tur. Tänker man efter så är det här big nono för min kropp och mina leder. Man fasligt skoj! Och sluta tänker jag inte göra!




Idag slog jag till på en driva bullar! Degen fick jäsa medans jag hämtade bilen hos verkstan. Igen... Fast denna gången var det inget fel på min pärla, utan en vanlig årlig service.

Jag är ungefär halvägs genom min semester och kan inte fatta hur jag ska få tid att jobba.....

måndag 1 juli 2024

Granskning....

 Flera gånger då jag delat bloggen på FB har inlägget tagits bort. AI i all ära har granskat mitt inlägg och klassat det som spam, skräppost, icke relevant, stötande, reklam.... och bestämt sej för att helt enkelt plocka bort det. Jag tycker ju inte alls att mina tankar och funderingar är särskilt upprörande. Igår blev åter igen inlägget borttaget, så jag begärde granskning. Och fick rätt, så nu hoppas jag kunna dela vidare det jag skriver. AI kan slänga sej i väggen..... Kärringen ger sej inte så lätt. Och jag kan ta en omgång till med nämnda granskning, vi har ju yttrandefrihet i landet...



Första semesterveckan.

 Vi har haft nästan en hel vecka semester tillsammans. Nu jobbar särbon medans jag semestrar vidare. Självklart tillbringade vi  de här dagarna i stugan. Vi la ny trall... Det har jag aldrig gjort, och det gick ju bra....




Mitt projekt med att måla hall får vänta tills längre fram. Trallen var viktigare den här gången. Vi har haft lite besök av goda vänner. Så det har blivit mat och dryck, samtal till långt in på natten. 




Nån dag tog jag lite extra ledigt och satte mej och bara tomglodde på träden, lyssnade på vinden som for genom trädkronorna. Det man hoppas på är att vinden ska blåsa rent alla tankat i skallen och att man kommer in i nån slags semestermood.... Men inte då.... Den riktigt önskade ledighetskänslan infann sej inte riktigt. Sinnena är på helspänn tidvis och tankarna mal. Den här våren har varit tung på många sätt..

Nu har jag hela två veckor kvar av ledighet....

Framsteg.

Jag gör framsteg i mitt tillfrisknande. Knaprar mina tabletter och mår satans illa. Kräkvarning mest hela tiden. Nåväl, tandvärken är så got...